Piec opalany węglem - izbowy
 
Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym - tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym
źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:
  • wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
  • wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
  • po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym"napaleniu" rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie doprzygotowywania potraw. Budową tradycyjnych piecy zajmuje się zdun.
Kocioł centralnego ogrzewania opalany węglem
 
Kocioł węglowy centralnego ogrzewania jest również kłopotliwy w ekesploatacji (ze względu na charakter materiału),
ale posiada możliwość instalacji pewnych systemów automatyki. Dodatkową zaletą jest możliwość pracy ciągłej oraz
kumulacja energii w zbiorniku wodnym (który może posiadać alternatywną metodę podgrzewania - np. elektryczną).
System ten łatwo można przystosować do nowoczesnych metod opalania materiałami niewęglowymi. Kocioł
centralnego ogrzewania instaluje się w kotłowni.
 
Wady i zalety:
 
  • trudny w sterowaniu (kocioł tradycyjny)
  • konieczność wykonania instalacji CO (kocioł centralny),
  • konieczność stałego nadzoru człowieka,
  • bardzo kłopotliwy nośnik energii.